sport.se
Sökknapp
Fotboll

Island slog Turkiet efter het uppladdning

Isländskt jubel efter ett av Ragnar Sigurdssons två mål i EM-kvalsegern mot Turkiet (2–1). Foto: Brynjar Gunnarsson/AP/TT

Förhandssnacket handlade om flygplatskaos och ansträngda diplomatiska relationer. Det återstår att se vad efterspelet blir. På fotbollsplanen vann i alla fall Erik Hamréns Island mot Turkiet med 2–1 – och hakar på i toppen av EM-kvalgrupp H.

De senaste dagarna har det kokat upp till en rejäl konflikt, på storpolitisk nivå, mellan Island och Turkiet. Anledningen är kortfattat den att Turkiet upplevde sig illa behandlat i samband med att landslaget landade på Island i söndags inför tisdagens EM-kvalmatch. Då Turkiet inte är med i EU eller Schengenområdet tog det längre tid än de hade räknat med att komma in i Island. ”Oacceptabelt både vad gäller diplomatiska och humanitära skäl”, dundrade utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på Twitter, enligt BBC.

Men gissningsvis har inte Islands 2–1-seger direkt bidragit till att stilla den turkiska ilskan. Mittbacken Ragnar Sigurdsson – tidigare i IFK Göteborg – blev stor hjälte då han gjorde båda målen i den första halvleken. Segern innebär att Island går upp på nio poäng, lika många som både regerande världsmästaren Frankrike – som föll borta mot just Turkiet i lördags, men som på tisdagen 4–0-besegrade Andorra på bortaplan – och Turkiet efter fyra omgångar.

Fler nordiska framgångar. I grupp J har Finland fått en smakstart. 2–0 hemma mot Bosnien och Hercegovina i lördags följdes upp med 2–0 även borta mot Liechtenstein efter att anfallsstjärnan Teemu Pukki (som gjorde båda målen senast) gjort ett av målen. Därmed befäster Finland – som aldrig någonsin kvalat in till ett stort mästerskap – andraplatsen bakom fullpottaren Italien, som i sin tur vände 0–1 till 2–1 hemma mot Bosnien och Hercegovina.

+ Tyskland 8–0-krossade Estland i grupp C, där för övrigt Nordirland toppar efter maximala tolv poäng. Det ska dock sägas att Tyskland bara spelat tre matcher och Nederländerna endast två i en synnerligen halt tabell.

+ Wales kräftgång i grupp E fortsätter. Efter 0–1 borta mot Ungern är Wales (som nådde semifinal i EM-debuten 2016) bara fyra av fem lag – även om det bara skiljer tre poäng upp till båda tvåan Slovakien och trean Kroatien.

+ VM-bronsmedaljören Belgien 3–0-avfärdade Skottland och toppar, föga förvånande, grupp I med maximala tolv poäng, före Ryssland som 1–0-besegrade Cypern.