sport.se
Sökknapp
Fotboll

Isaks kometkarriär – från AIK till Sociedad

Oktober 2016: Alexander Isak jublar efter att ha gjort två mål i AIK:s 6–0-seger mot Norrköping i allsvenskan. Foto: Anders Wiklund/TT

Alexander Isak började spela fotboll i AIK som sexåring. Tio år senare dundrade han in i folks medvetanden genom ett sensationellt första år i allsvenskan. Så här har den snabba karriären sett ut, från genombrottet via rekordövergången till Dortmund – och nu till spanska Real Sociedad.

Örebro tar emot AIK i herrallsvenskans sista omgång. På AIK:s bänk sitter en nybliven 16-åring och hoppas på ett inhopp. Men Alexander Isak blir kvar på bänken. Den gången.

Isak ger en första glimt av vad som väntar. Han byts in i den 76:e minuten i cupmatchen mot Tenhults IF och tio minuter senare gör han mål. Med sina 16 år, fem månader och sju dagar är han AIK:s yngsta målskytt i en tävlingsmatch någonsin.

Alexander Isak får inte plats i den allsvenska premiärtruppen men startar nästa match, borta mot Östersund. I den 50:e minuten gör han sitt första allsvenska mål när han med en volley fastställer AIK:s segerresultat till 2–0.

Alexander Isak fyller 17 år, och firar genom att göra två mål när AIK vinner Stockholmsderbyt mot Djurgården med 3–0. Efteråt hyllar fansen honom med en födelsedagssång.

Mot Slovakien får Alexander Isak chansen från start. I den 19:e minuten gör han 1–0 och blir därmed, 17 år och 144 dagar gammal, det svenska herrlandslagets yngsta målskytt genom tiderna.

De internationella storklubbarna står på rad – Real Madrid sägs vara en av de hetaste spekulanterna – för att värva den svenska supertalangen. Till slut drar tyska Borussia Dortmund det längsta strået och betalar enligt uppgift runt 90 miljoner kronor – den dyraste svenska fotbollsexporten hittills – för 17-åringen.

Dortmund slår Köln med 5–0 och för första gången får Isak testa på hur det är att spela i Bundesliga. Isak ersätter storstjärnan Pierre-Emerick Aubameyang med fem minuter kvar av matchen.

Gör sin första tävlingsmatch från start i Dortmund, och slår till direkt. Den nyblivna 18-åringen gör ett mål och en assist när Magdeburg besegras med 5–0 i cupen.

Det går tungt i Dortmund för Isak och efter bara 116 minuters speltid den gångna säsongen kommer ett väntat besked: svensken lånas ut. Ny klubbadress blir nederländska Willem II.

Efter en knackig början, med två raka förluster i det nya laget, lossnar det för Alexander Isak. Han gör fem mål på fem matcher (fyra i ligan och ett i cupen) och tas av sajten Voetbal Primeur ut i veckans lag.

Isak gör sin första tävlingslandskamp för A-landslaget, när han ersätter Robin Quaison i den 88:e minuten i EM-kvalmatchen mot Rumänien (2–1).

Tre straffar – tre mål. Alexander Isak blir historisk som den första spelaren i Eredivisies historia att svara för den bedriften när han hittar rätt tre gånger om från elva meter i 3–2-segern mot Fortuna Sittard.

Alexander Isak gör ett av målen i 2–0-segern mot Zwolle – och därmed har han gjort mål i sju ligamatcher i följd. Han blev även historisk som första utländska spelare att göra 12 mål på sina första 12 matcher i den nederländska ligan.