sport.se
Sökknapp
Formel 1

Hamilton historisk – vann 1000:e F1-loppet

Jonas Bengtsson

Mercedes Lewis Hamilton firas av stallingenjören Marcus Dudley efter segern i Kinas GP. Foto: Andy Wong/AP/TT

Lewis Hamilton är numera levande historia. I Kinas GP tog Mercedes-föraren hem F1-lopp nummer 1000. "Jag är verkligen lycklig", säger den femfaldige världsmästaren.

Mercedes firade stora framgångar i Kinas GP. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas skaffade sig snabbt ett grepp om F1-loppet i Shanghai – som de höll ända in i mål.

Hamiltons andra F1-seger för i år innebär att han leder VM före finländaren Bottas. Men segern var extra speciell – eftersom den skedde i det 1000:e F1-loppet.

LÄS ÄVEN: F1-GUIDEN: Alla datum, tider, lopp och banor

Bakom Mercedes-förarna slutade Sebastian Vettel trea, sedan Ferraris Charles Leclerc fått stallorder om att släppa förbi sin kollega på det elfte varvet.

– Ja, jag kände att jag kunde köra snabbare, men jag hade svårt att hitta rytmen och gjorde ett par upplåsningar och tappade den fördel jag fick, säger Vettel efter loppet.

– Målet var ju att jaga ikapp Mercedes, men det lyckades vi inte med. De var för snabba för oss. Detta är ett godkänt resultat, men det var ingen perfekt helg.

Lewis Hamilton leder VM i och med F1-segern i Kina. Foto: Andy Wong/AP/TT

Mercedes har nu tagit tre raka dubbelsegrar på lika många lopp under årets VM.

– Det har varit en fantastisk inledning och detta var en fantastisk helg. Alla i teamet har jobbat så hårt, vi visste inte alls var vi stod när vi kom hit, säger Lewis Hamilton.