sport.se
Sökknapp
Fotboll

Arbetsro för AIK efter vändningen

Jack Lahne ordnade med sitt första AIK-mål också AIK:s första seger för säsongen. Det firade han med att springa rakt ut till hemmasupportrarna på Friends arena. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett obesegrat skrällag från Uppsala tog sig söderut till Solna. Där möttes de av brutna sviter – och ett mästarlag som åtgärdade ett offensivt signalfel.
- Nu får vi lugn och ro i en vecka, säger Henok Goitom efter 2–1 mot Sirius.

Man började se i spelarna, att vi börjar tänka vad som kommer hända efter matchen snarare än ur vi ska ändra på det.

Lagkaptenen Henok Goitom satt på avbytarbänken efter 45 minuter och såg blickarna. Från lagkamraterna, från hemmapubliken, från tränarstaben.

Fem halvlekar in i årets allsvenska hade ännu inte den regerande svenska mästaren AIK gjort ett enda, ynka mål. Och som om inte det var nog hade AIK dessutom släppt in sitt första för säsongen precis innan pausvilan i mötet med Sirius på Friends arena.

Gästerna från Uppsala hade under de första 45 minuterna visat att lagets två raka segrar i säsongsstarten inte varit någon slump. Ledningen de tillförskaffat sig via en omarkerad Philip Haglunds volleyskott, som hittade nät via Oscar Linnérs utsträckta hand, var allt annat än orättvis.

Om det inte var supertalangen Jack Lahne (i sin första match från start i AIK-tröjan) som stoppades hårt och bryskt så var det felträffar och allt för djupa djupledspassningar i de viktiga momenten för en osynkad AIK-offensiv.

Energigivande byten

Förutom en rejäl hårtork i pausen från tränaren Rikard Norling så krävdes det också desperata åtgärder.

Henok Goitom har varit bänkad från start i säsongsinledningen, så även i dag, men kastades in tidigt i andra halvlek för att väcka det fastkörda anfallsspelet. Efter det följde Stefan Silva, när Norling kastade in så många anfallare han kunde i mixen.

Spela med lite mer glädje. Tänk på nuet. Och bara köra på. Med alla offensiva byten vi gör är det lätt att man attackerar framåt. Som jag sade till Obasi (Chinedu). Frihet under ansvar, säger Goitom.

Först kom kvitteringen efter en dryg timmes spel när ett långt Sebastian Larsson-inlägg hittade Chinedu Obasi som distinkt nickade dit 1–1.

Den inlånade 17-åringen, som där och då enligt egen utsago hade kramp lite överallt i kroppen, kom helt rätt till en lös boll i straffområdet, avlossade, och fick se sitt skott studsa in i bortre hörnet, otagbart för målvakten Lukas Jonsson.

Ett vinnande lag igen

Det har man drömt om. Speciellt när en av mina kompisar stod i Norra Stå (hemmaklacken), säger målskytten, som firade med att springa raka vägen in i famnen på sin barndomskamrat i klacken.

Sirius, plötsligt på väg att inkassera sin första förlust för säsongen trots sin fina första halvlek, försökte desperat att hitta en kvittering. Karl Larson, på en av de sista sparkarna av sex adderade tilläggsminuter, var nära men träffade yttersidan av stolpen.

Nu får vi lugn och ro i en vecka. För nästa match måste vi också vinna. Förhoppningsvis kan folk titta på sina telefoner och sociala medier i lugn och ro. Sedan måste vi vinna mot Örebro (på fredag). För vinner vi inte mot Örebro så är vi där på ruta ett igen, säger Goitom.